/
ARA - AnalyseRekvisitions-App

ARA - AnalyseRekvisitions-App

Introduktion

ARA er regionernes basale webløsning til rekvirering af analyser hos laboratorierne, og skal erstatte hidtidige Excel/papir-rekvisitioner.
ARA omfatter de basale funktioner nødvendigt for at kunne rekvirere analyser via Stanlab, herunder

  • se eksisterende prøvesteder på en lokalitet,

  • oprettelsen af prøvested/boring/indtag i GeoGIS,

  • oprettelsen af prøver i GeoGIS (inkl. redigering og sletning)

  • bestilling af analyser ved laboratoriet på prøver registreret i GeoGIS.

ARA erstatter fuldt de excel-rekvisitioner som hidtil har været anvendt til rekvisitioner af analyser. ARA kan ikke anvendes til prøver der skal i Vanda.

Baggrund

Dataudveksling med laboratorierne overgår fra papir/excel rekvisitioner og standatfiler, til anvendelsen af  DMP's Stanlab systemet. 

Men Stanlab's anvendelse er det en forudsætning at prøven findes i modtagersystemet (Regionens GeoGIS) inklusiv tilhørende feltmålinger.

For at understøtte Stanlab-systemet har regionerne fået udviklet et API på regionernes GeoGIS systemer (GeoGIS openAPI), som gør det muligt at se og oprette (basale oplysninger) om punkter (prøvesteder og boringer), indtag samt analyseprøver og tilhørende feltmålinger.

Med Stanlab's API og GeoGIS openAPI kan der udvikles løsninger, der gør det muligt at lave analyserekvisitioner i felten, således at analysedata afleveres direkte til regionernes GeoGIS databaser fra laboratorierne.

Regionerne udvikler ARA-løsningen som gør brug af Stanlab's API'er og GeoGIS openAPI. Den er tænkt som en erstatning for de papir/excel-rekvisitioner (og standatfiler) der hidtil har været anvendt. ARA er en minimumsløsning og ikke en fuld feltløsning med f.eks. felt-planlægning, feltskemaer o.l. 

Alternativt kan rådgiver vælge at anvende egen eller andres løsninger, blot disse gør brug af Stanlab-API'er og GeoGIS-openAPI.

Alle analyseprøver der efter overgangen til Stanlab bestilles, skal gøre anvendelse af DMP's Stanlab-system og GeoGIS-openAPI.

ARA systemets funktioner og features

ARA er en hjemmesideløsning, som kan køre som en web-app på både pc, tables og (til nøds) smartphones. Systemet har følgende funktioner og features:

  • Fremsøge og se basale data for  punkter (prøvesteder og boringer og indtag) på et projekt (lokalitet)

  • Oprette nye prøvesteder/boringer, indtag samt prøver

  • prøver kan redigeres og slettes (afhængig af prøvens status)

  • Oprettelse af mange ens prøver

  • Aflæsning af stregkoder fra de fysiske prøver

  • Oprette bestilling af analyser på prøver hos laboratorie

  • Se status på ordrer (rekvisitioner) og på enkelte prøver

  • Analysedata fra laboratoriet bliver afleveret direkte til regionens GeoGIS-database (via Stanlab).

  • indeholder ikke fuld offline-funktionalitet

  • anvender DMP's brugerstyring til adgang

  • indeholder ikke funktionalitet til at bestille emballage og afhentning af prøver

  • ARA kan alene anvendes til prøver der skal i regionens GeoGIS

Bemærk at selvom det er muligt i ARA at oprette nye prøvesteder, så anbefales det at man via GeoGIS opretter planlagte prøvepunkter. Fordelen herved er blandt andet at man i GeoGIS kan oprette punkterne med foreløbige koordinater (via GeoGIS kortvisning, se vejledning på Oprette punkter inkl. koordinater i GG20 interne kort samt i Mobile versionen) således at punkterne vil kunne ses i ARA kortvisningen.



GeoGIS openAPI'ets specifikationer fremgår på https://feltdata.stoplight.io/

Stanlabs API'er fremgår her https://stanlab-api.miljoeportal.dk/openapi/ og er beskrevet her https://github.com/danmarksmiljoeportal/stanlab/wiki. I øvrigt henvises til Danmarks Miljøportals supportside https://support.miljoeportal.dk/

Idriftsætning

ARA er tages i brug i alle regioner 1. januar 2024 og med ALS og Eurofins. Pr. 9. februar er også Agrolab overgået til anvendelse af stanlab. Der er samtidigt lukket for anvendelse af excel/papir-rekvisitioner.

Vejledning

Brugervejledning fremgår på siden ARA brugervejledning

For info om brugeroprettelse, se Få adgang til ARA

Mærkning af prøver

I Stanlab/ARA skal alle prøver mærkes med et ID / stregkode der knytter den fysiske prøve med den digitale. Mærkningen skal som udgangspunkt ske med en stregkode som leveres af laboratorierne (kan bestilles sammen med emballagen hos laboratoriet). Ønskes egne labels anvendt, f.eks. printet i felten, skal et særligt nummerformat anvendes. Se nærmere på 

Udformning af labels med stregkoder/QR til brug på analyserekvirering (ARA m.fl.)



Support

Se ARA support og hjælp