Digitale feltdata vejledninger og info
Velkommen
På dette site fremgår fællesregionale krav og vejledninger til håndtering af digitale feltdata, herunder vejledninger til GeoGIS.
Indholdet er lavet af medarbejdere ved regionerne. Formålet er at det skal være entydigt og forståeligt hvordan GeoGIS skal bruges til registrering af miljø-data for regionernes arbejde med jordforurening og råstoffer.
Vejledninger, sådan gør du, og hjælp til Geogis og håndtering af digitale feltdata hos regionerne.
Abonnér på Nyheder:
Du kan abonnere på blog-nyheder ved at udfylde formularen på siden http://eepurl.com/crKEeT (maks. en mail pr. dag)
Du kan abonnere på en oversigt over alle nye og ændrede sider (maks. en mail pr. dag) via udfyldelse af formularen på:
Seneste Blog Nyheder
Hvis man kører funktionen "Aggreger analyser" med en GeoGIS2020 version før 20.04.23, vil PFOA ækvivalent beregningen bliver forkert, fordi tidligere versioner ikke tager højde for den faktor, som hver parameter skal ganges med. Dvs. der beregnes blot en regulær sum af de parametre som indgår i PFOA ækvivalent beregningen.
Alle der ønsker at kører "Aggreger analyser" funktionen SKAL således bruge seneste GeoGIS2020 version.
image-2025-1-17_9-13-45.png
Som nævnt i tidligere blog vil Jupiter databasen være nede i en periode pga. server opdateringer. GEUS har nu meldt ud, at det bliver i weekenden fra 13-15. december. Det betyder, at alle tjenester der bruger Jupiter også vil være nede. F.eks. borerapporten på GEUS hjemmeside, synkronisering til Jupiter, opslag i Jupiter via GeoGIS2020 brugerfladen osv.
Såfremt i oplever problemer med Jupiter efter denne periode, skal i tage kontakt til DMP supporten på support@miljoeportal.…
Regionerne er blevet orienteret om, at Jupiter pga. flytning af servere vil blive taget offline i 2-3 dage i løbet af perioden op til udgangen af 2024. Geologisk datacenter ved GEUS ved ikke nøjagtig, hvornår det vil foregå, fordi det er en opgave, der løses af Statens IT (SIT). De er heller ikke klar over hvor lang tid i forvejen, de vil blive varslet om migreringen. De håber dog, at det i hvert fald delvist kan foregå over en weekend. Men hvem ved. Der er dermed en risiko for,…
Kære rådgivere
Den tværregionale GeoGIS2020 gruppe har besluttet, at den næste udvikling af ARA skal være i form af et prøveoverblik, så det til enhver tid er muligt at se hvad, der er bestilt på et projekt samt status derfor. For at sikre et output der bedst modsvarer rådgivernes behov, ønsker vi at holde et fælles Teams møde med deltagelse af én rådgiverperson, der bruger ARA til at bestille analysearbejde, fra hvert rådgiverfirma.…
Regionerne har arbejdet på en ny release af ARA i et stykke tid - Den nye version bliver lagt på fredag d. 13 om aftenen.
Vær obs på de ting man har i udbakken (indkøbskurven) ryddes, når der kommer ny version ud. Sørg derfor for at få afsendt til laboratoriet.
Samlet set har vi fået rettet en del småfejl, og kommet med flere forbedringer:
Forbedret udvælgelse/filtrering på prøveoversigten (#841)
Mulighed for at filtrere på prøver for bestemte prøvestedstyper.…
Indlæg henvender sig til
Rådgivere som laver niveuspecifik prøvetagning i Region Hovedstaden
Konsekvenser
Der skal vinges af i feltet "Niveauspecifik prøvetganing" i analyseprøvetabellen
Version GeoGIS2020
20.04.18
Feltet er kun synligt i denne version.
Nyhed
Der er blevet oprettet et nyt Boolsk felt i analyseprøvetabellen ved navn "Niveau specifik prøve?" (LevelSpecific). Region Hovedstaden vil gerne bede om at rådgiver udfylder dette felt, når prøvetagningen er niveauspecifik. Dvs.…
Efter henvendelse fra en bruger, vil vi gøre opmærksom på følgende i ARA:
Når man bruger 'rekvirer' knappen i ARA for prøver som allerede findes i ARA udbakken, så bliver eksisterende pakker og bemærninger for samme prøver i udbakken erstattet med det nye valg.
Eksempelvis: jeg har tilføjet PAH'er til en prøve, og den ligger klar i udbakken.
image-2024-6-26_18-23-19.png
Dernæst går jeg tilbage, og vælger flere prøver, heriblandt samme prøve som ovenstående,…
Kære rådgivere
Den regionale GeoGIS gruppen er blevet opmærksom på, at det på de meget store sager (Collstrop, Kjægaard Plantage mv.), kan være næsten umuligt at bestille analysearbejde pga. dårlig performance. Dette er naturligvis et stort problem, som vi arbejder på at få løst. Inden der foreligger en permanent løsning, vil vi gerne give jer mulighed for at midlertidigt forbedre performance ved, at vi direkte i backend databasen dato begrænser analyseprøver, som bliver sendt til ARA. Dvs.…
Til rådgivernes behagelige orientering så er ALLE Eurofins jordpakker i Region Hovedstadens ARA (Stanlab) flyttet til en ny laboratorie kode. De findes nu KUN under laboratoriet "Eurofins Miljø A/S, Aabybro". Dvs. at alle der skal bestille jordpakker hos Eurofins, skal opdatere Stanlab kontrakter (ARA-Indstillinger). Fremover skal jord analyseprøver, der skal sendes til Eurofins, derfor oprettes med dette Aabybro laboratorium.…
Rådgiverne skal være opmærksomme på, at i GG20 v.20.04.17, og måske også i tidligere versioner, bliver prøver ikke aggregeret, hvis de ikke har udfyldt Aktionsfeltet, når programmet "Aggreger Analyseværdier" køres. Det betyder også, at parametre som indberettes af lab i en anden enhed end GG20 standard parameter enheden, heller ikke bliver omregnet. F.eks. indberetter lab PFAS stofferne i ng/l, mens GG20 grænseværdier og standardenheder for disse er i µg/l.…
Lidt forskellig information i relation til prøvetagning, ARA og ALS laboratoriet:
PID-resultater fra ALS
ALS vil fremover sende excelark med PID resultater selvom der er bestilt andre pakker på prøver
Uddybning:
Vores rammeaftale tilsiger at laboratoriet skal samle og afrapportere samlet hvad der er bestilt på en lokalitet og medie. Dette er uhensigtmæssigt for PID, hvor man gerne vil have resultaterne dagen efter,…
Ny GeoGIS2020 version - Bruger initieret import af rekvisitioner fra Stanlab til GeoGIS2020 nu mulig
Der er lagt en ny GeoGIS2020 version 20.04.17 til download på Rambølls GeoGIS2020 download side https://geogis2020.ramboll.dk/Download. Denne version giver mulighed for at brugeren selv kan downloade Stanlab rekvisitioner for enten et konkret projekt eller hele databasen til GeoGIS2020. Dvs. når brugeren har sendt rekvisitioner til Stanlab via ARA, kan man i GeoGIS2020 efterfølgende importere disse fra Stanlab, så man kan se hvilke konkrete punkter/prøver der er bestilt hvilke analysepakker på.…
Servicen der dagligt sender en statusmail for bestillinger via ARA er blevet opdateret .
Den indeholder nu status på de enkelte rekvisitioner. Desuden er tilføjet PID resultat på oversigten, og prøverne står sorteret efter prøvested og prøvedybde (hvis ellers dybde er angivet i prøvenummeret)
Dagsmail, indeholder kun de prøver hvor der er sket opdatering i bestillingerne seneste døgn.
Ugemail (udsendes hver mandag kl 1.00) indeholder overblik over samtlige prøver fra seneste 30 dage.…
Der er udviklet funktionalitet til at indlæse rekvisitions data fra Stanlab til GeoGIS2020. Pt. er det kun Region Hovedstaden som får læst rekvisitioner ind dagligt. Der indlæses/opdateres alle endnu ikke afrapporterede rekvisitioner for de seneste 3 måneder . Det er hensigten, at brugerne selv skal kunne indlæse rekvisitioner på et projekt via en GeoGIS2020 import. Men i skrivende stund er der et IT teknisk problem med login i Stanlab fra GeoGIS2020 brugerfladen. Men Rambøll har varslet,…
Til orientering fortæller Eurofins, at de har oprettet alle de forskellige varianter af leveringsbetingelser på alle analysepakker i Stanlab, uanset om leveringsbetingelsen reelt er gyldig for pakken. Dvs. bestiller skal selv være opmærksom på om den leveringsbetingelse, der ønskes anvendt på en given pakke, giver mening. Eksempelvis er levering af resultater på orsa rør til næste morgen kl. 9 ikke er en reel leveringsbetingelse.…
Senest opdaterede sider