Jupiter-synkronisering af data fra GeoGIS2020
Indholdsfortegnelse
Forudsætninger
Følgende betingelser skal være opfyldt for at det er muligt at overføre data til Jupiter:
- Seneste version af GeoGIS2020 skal være installeret.
- Der skal være oprettet forbindelse til Jupiter produktionen i database i link editoren. Forbindelsen skal benyttes af en DMP (Danmarks Miljø Portal) bruger med skriverettigheder til Jupiter (DMP rollerne miljø_grundvand_b-bor_reg samt miljø_grundvand_pejler_reg). Der er den enkelte regions DMP administrator som opretter den enkelte bruger (rådgiver) med ovennævnte roller. Kontakt regionens GeoGIS ansvarlige for yderligere oplysninger, Kontaktpersoner ved regionerne.
- Data på lokalitet skal være kvalitetssikret og returnere en fejlfri kontrolrapport.
- Det må kun overføres data fra regionens produktion (det vil sige aldrig fra en lokal geogis-database).
- Analyseprøver skal være godkendt (og sat til aktiv), da de ellers som udgangspunkt ikke overføres.
- Punkter skal være sat til aktiv.
Version GeoGIS2020
Vær opmærksom på hvilken GeoGIS version der anvendes. Der er løbende rettet store og små fejl i jupitersynkroniseringen. Undgå at anvende ældre version.
Generelt om data
Overførslen til Jupiter er generelt sårbar overfor små fejl i koder og manglende udfyldelse af felter som kræves af GEUS. Dette vil medføre, at der i forbindelse med synkroniseringen kommer fejlmeddelelser, som brugeren skal "klikke væk". Typisk vil det medføre, at dele af overførslen ikke bliver gennemført. Der kan ses en liste med kendte problemstillinger her. Listen er dynamisk, idet vi i forbindelse med, at rådgiver og region begynder at overføre data får nogle erfaringer med synkroniseringen. Der kan også tages punkter af listen, hvis problemstillingen håndteres i en ny version af GeoGIS2020 eller ved ændringer hos GEUS.
Fremgangsmåde
Forbindelse til Jupiter
Inden data kan overføres til Jupiter skal en forbindelse til Jupiter produktionen sættes op. Se nærmere på Opsætning af forbindelser til regionens GeoGIS, JAR samt GEUS Jupiter
Kontroller datakvalitet
Datakvalitet
Det er en forudsætning for en gnidningsfri synkronisering til Jupiter at data er kvalitetssikrede!!
Ved synkronisering til Jupiter er det afgørende, at data overholder de standarder der er definerede i Jupiter. Dette sikres ved at sørge for, at data har en kvalitet der resulterer i en fejlfri kontrolrapport. Der er dog ingen garanti for, at en fejlfri rapport ikke kan resultere i problemer med synkroniseringen. I det tilfælde skal regionens GeoGIS ansvarlige kontaktes.
Synkroniser til Jupiter
Anbefaling
Ved synkronisering til Jupiter anbefales det at dette gøres i 2 tempi.
- Først lave en begrænset overførsel. Dvs. hvor lokaliteten samt punkterne uden underliggende data overføres til Jupiter og der kommer et DGU nr. retur til GeoGIS2020.
- Derefter lave den fulde overførsel inkl. de underliggende data.
Denne fremgangsmåde har vist sig hurtigere og mindre sårbar overfor fejl end at lave den fulde synkronisering med det samme.
jupitersynkronisering skal altid ske FRA regionens geogis-database. Der må ALDRIG synkroniseres fra en lokal geogis-database til Jupiter.
Synkronisering med Jupiter håndteres lidt forskelligt afhængig af, om alle data på et projekt skal overføres, kun en del af punkterne, eller der kun skal hentes DGU nr.
Begrænset overførsel
Ved en begrænset overførsel oprettes alene punkter (boringer og prøvesteder) i Jupiter. Derved skaffes skaffe DGU numre på boringer og ID'er på prøvesteder. Dette kan være relevant undervejs i arbejdet , f.eks. for at få DGU-numre med på udtræk til undersøgelsesrapporten. Jupiter synkroniseringsdialogen er default sat op til kun at oprette lokalitet og boring i Jupiter og sende lokalitetsnøgle og DGU nr. (=boringsnøgle) retur til GeoGIS2020. Dvs. hvis man kører synkroniseringen oprettes boringen i Jupiter med et DGU nr., og dette DGU nr. sendes i samme moment tilbage til GeoGIS2020 og sættes ind i feltet DGU nr. (PublicNr) på boringen. Dette foregår automatisk i forbindelse med synkroniseringen og er altså ikke en ekstra proces som brugeren skal udføre.
Det er afgørende at punkttypen er angivet korrekt før overførslen, da det er denne som afgør om punktet skal oprettes som boring eller prøvepunkt i Jupiter. Er det først oprettet forkert i Jupiter, er det vanskeligt at rette op på efterfølgende.
Komplet overførsel
- Åben projektoversigten for produktionen i GeoGIS2020.
- Marker det projekt som der skal overføres til Jupiter.
- Tryk på "Synkroniser Projekter - Jupiter" (1).
- Vælg i listevinduet den GeoGIS2020 database der skal synkroniseres data fra (2). Det skal være en regional geogis-driftdatabase. Der må ikke synkroniseres fra en lokal-geogis-database.
- Vælg Jupiter produktionen (dk.geus.jupiterV12) som Til database, (3). I skærmdump er vist Jupiter test databasen. Man kan evt. foretage en synkronisering til Jupiter test databasen (dk.geus.jupiterV12.Test) inden overførsel til Jupiter produktionen. Herved kan man checke hvilke typer fejl man kan forvente og rette op på disse inden den "rigtige" overførsel. Dette kræver en bruger i test miljøet. Denne kan fås ved kontakt til regionens DMP administratorer.
- Vælg det projekt som skal overføres, (4). De(n) lokalitet(er) som er valgt i projektoversigten bliver automatisk sat ind som søgestreng.
- Hvis alle data skal overføres sættes flueben som vist i (5). Vær OBS på at der altid skal være X i "Gem Jupiter Nøgler".
- Såfremt det ønskes at overføre f.eks. pdf med boreprofil som er genereret i GeoGIS2020 sættes flueben ved (6). Boreprofilet skal placeres i ..\Work området og have det default navn som GeoGIS2020 opretter filen med. Det skyldes at projektnummeret indgår i fil navnet og der derfor laves en kobling mellem den konkrete synkronisering og filerne via projektnummeret.
- Vælg Region som dataejer (7).
- Tryk på "Søg" for at finde data frem på projektet samt for at sammenligne med hvad der ligger i Jupiter i forvejen på projektet, (8).
- Check at det er de rigtige data der er søgt frem, (9). Hvis der f.eks. ved en fejl er valgt "Medtag kun aktive punkter" kan det være at ikke alle punkter er med i listen. På samme måde med analyseprøver.
- Check hvilke data (om nogen) der findes på projektet i Jupiter i forvejen (10).
- Hvis data i Fra og Til database er som forventet trykkes på "Synkroniser" knappen, (11).
Når overførsel er kørt til ende checkes log fil på Log fanebladet, (12). Såfremt der har været problemer med overførslen kan log filen med fordel sendes til Brian Sørensen fra Rambøll. Log filen findes i ..\Work mappen.
Vigtigt
Det er vigtigt altid at checke log, ellers vil man nemt kunne overse fejl i overførslen.
Efter synkroniseringen
Ud over at checke logfilen for fejl, (se ovenstående punkt 14), checkes selve overførselsskærmbilledet: Dvs. hvis der er flueben i FRA siden, betyder det at data ikke findes i jupiter, eller mangler opdatering, se nedenstående screendump.
Dokumentation af Jupiter overførsel
Ved en konplet overførsel, køres desuden en Jupiter-kontrol-rapport, kaldet "Projektkontrol - Jupiter - GeoGIS2020" fra GeoGIS programmet. Datarapporten viser om punkter, jordprøver, analyseprøver, pejlinger og analyseværdier har en Jupiter nøgle og derved er overført til Jupiter. Kun data der ikke har en Jupiter nøgle kommer med i rapporten, og den burde derfor være tom. Rapporten fungerer som en dokumentation på at data er overført.
Rapporten checkes og sendes til regionens sagsbehandler.
Rapporten genereres ved, at:
- Vælg Formular fanebladet, (1).
- Vælg Rapport emnet
- Vælg "Projektkontrol - Jupiter - GeoGIS2020" rapporten, (2).
Det er muligt at afgrænse rapporten til alene, at se på data for en bestemt projektfase (se hvordan på Rådgiver dokumentation af endelig data aflevering - Kontrolrapport m.v.).
Godkend analyseprøver i Jupiter
Fra GeoGIS version 20.03.34 bliver analyseprøver automatisk godkendt (og offentliggjort) ved overførsel til Jupiter, hvis analyseprøverne har koden 'godkendt' i feltet Aktion. Nedenstående fremgangsmåde er således kun relevant for ældre data som ikke er blevet godkendt endnu.
Liste med kendte problemstillinger
Id | Problemstilling | Konsekvens | Løsning | Dato | GG20 version | Løst i version |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Analyse mangler en laboratorie id. Rådgivers egen indtastede feltmålinger (PID, lugt, farve mv.) vil typisk ikke have en laboratorie id på hverken analyseprøven eller selve analyserne. | Overførsel til Jupiter af feltmålingerne fejler. | Tildel laboratorie id til både prøve og analyse niveauet. Der pågår i DMP regi et arbejde med at oprette alle rådgivere i Stancode liste 1025 (Institutioner), så det bliver muligt at stemple disse feltmålinger med en rådgiver id. | 3/10-2016 | 2.02.12 | 2.02.32B |
2 | Analysebemærkninger | Overførsel af analysebemærkninger fejler og overføres ikke til Jupiter. | Der foregår i DMP regi et arbejde med at få GEUS til at forlænge feltlængden i Jupiter så de fleste bemærkninger kan overføres. | 3/10-2016 | 2.02.12 | |
3 | Manglende rolle til at overføre pejlinger | Pejledata overføres ikke til Jupiter | Kontakt regionens DMP administrator og anmod om at få tildelt rollen "miljø_grundvand_pejler_reg" | 3/10-2016 | ||
4 | Manglende rettigheder til at editere stamoplysninger på boringer, pejlepunkt og pejlinger. Skyldes at boringen/prøvepunktet har anden dataejer end regionen. | Data kan ikke opdateres i Jupiter vba. synkroniserings dialogen i GeoGIS2020 | Indberet ændringer i borings stamoplysninger, pejlepunkt og pejling ved at indsende regneark til GEUS borearkivet: http://www.geus.dk/DK/about-geus/departments/geol-data-centre/Documents/update_standard_excel_vers_2-4.xls |
Ved DGU nr. i GeoGIS2020 som er oprettet hos GEUS udenom GeoGIS
Hvis en boring (i modsætning til vores anvisninger) tidligere har fået et DGU nr. ved, at rådgiver har indsendt regneark til GEUS borearkiv med anmodning om DGU nr., vil disse boringer typisk have GEUS som dataejer. Dette vil betyde at data helt eller delvist ikke kan overføres til Jupiter.
Ifølge GEUS gælder følgende for boringer GEUS ejer:
Datatype | Indsætte | Editere | Slette |
---|---|---|---|
Boring - stamoplysninger (f.eks. koordinater) | - | - | - |
Indtag / filter | - | - | - |
Jordprøver | - | - | - |
Analyseprøver | + | - | - |
Pejlinger (kræver pejle rolle) | + | - | - |
Data som regionen selv har indlæst og dermed er ejer af, er der fuld råderet over.
Boringer som ikke er ejet af GEUS eller den pågældende region, kan en regions bruger IKKE indlæse data på.
Løsning: Anmod GEUS om at få flyttet ejerskab på de pågældende boringer til regionen. Vær opmærksom på om boringen reelt er ejet af regionen. Hvis der f.eks. er tale om en vandværksboring, som regionen har prøvetaget i, er det ikke hensigtsmæssigt at overføre ejerskab. NB, henvendelser til GEUS skal ske via Danmarks Miljøportal's supportside https://support.miljoeportal.dk/ )
'Falske' JupiterID'er
Det er medio 2018 konstateret, at det kan forekomme, at data har fået en JupiterId i GeoGIS2020, på trods af at de ikke findes i Jupiter efter synkronisering. Dvs. det ser i Jupiter rapporten ud som om, at data er overført til Jupiter uden, at de reelt er det.
Denne problemstilling er siden løst i forbindelse med ny GeoGIS version
NB, Problemet er ikke relevant i Region Midt, idet der er ryddet op i disse data.
Se også
For info m sletning af boringer og prøvesteder i Jupiter, se siden Slette boringer og prøvepunkter fra jupiter
Rådgiver dokumentation af endelig data aflevering - Kontrolrapport m.v.